14 en 15 oktober: WMC-activiteiten in Kerkrade

Terwijl de echo's van het Wereld Muziek Concours 2022 nog klinken, bereidt Stichting WMC Kerkrade zich voor op een nieuw hoofdstuk. In 2026 vindt de 20e editie van het festival plaats, samen met het 75-jarig jubileum. In de aanloop ernaartoe staat jaarlijks een programma met uiteenlopende activiteiten gepland.

Dit jaar staat het weekend van 14 en 15 oktober volledig in het teken van het WMC. In samenwerking met muziekorganisaties, culturele instellingen, bands en maatschappelijke partners is er een uniek programma samengesteld dat muzikanten en publiek samenbrengt in het culturele hart van Kerkrade.

In de HuB.Kerkrade en Sportcomplex Vie zullen vrijwilligersorganisaties en WMC-partners zich presenteren met optredens, concerten en clinics gericht op het thema (blaas)muziek.

WMC in Concert

Het WMC-podium fungeert als internationale aanjager voor muzikale- en artistieke ontwikkeling, altijd op zoek naar uitzonderlijke orkesten en muzikale hoogtepunten. Dit is het uitgangspunt voor een nieuwe reeks: WMC in Concert. Op zaterdag 14 oktober verwelkomt WMC het Oostenrijkse koperensemble Pro Brass. Het ensemble brengt een gevarieerd programma met klassieke, pop-, jazz- en rocknummers als onderdeel van hun tournee ‘40-Jahre Pro Brass’.

Het Oostenrijkse koperensemble Pro Brass
Het Oostenrijkse koperensemble Pro Brass

Op 15 oktober 2023 worden WMC-winnaars gekoesterd tijdens WMC in Concert: Concert der Kampioenen. Cadenza Twello, winnaar in de Concertdivisie Percussie, en Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel, winnaar in de Concertdivisie Fanfare, treden samen op in het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade.

Cadenza Twello
Cadenza Twello

WMC Campus

Op zaterdag 14 oktober vindt een informatie- en ontmoetingsmarkt plaats in HuB.Kerkrade. Hier komen WMC-partners en vrijwilligers samen om bezoekers en deelnemers hun passie en inzet te tonen. WMC benadrukt het belang van een inclusieve samenleving door ruimte te bieden aan seniorenorkesten, paramusica-orkesten en maatschappelijke organisaties zoals het Taalhuis, een bibliotheekonderdeel dat taallessen verzorgt voor nieuwkomers en asielzoekers.

Hier kan de bezoeker meer leren over de diversiteit en creativiteit die deze culturele gemeenschap te bieden heeft. Deelnemende organisaties en instellingen hopen hiermee nieuwe vrijwilligers te werven ter versterking voor activiteiten in de toekomst.

In de theaterzalen van HuB.Kerkrade verzorgen muziekgezelschappen, getalenteerde muziekschoolleerlingen en orkesten doorlopend concerten. Een blikvanger is het deel van de WMC-tentoonstelling ‘Harmony’, dat de rijke geschiedenis van 70 jaar WMC in beeld brengt.

De WMC Campus is gratis toegankelijk.

WMC Academy

Ben jij een dirigent, instructeur of lid van een marching- of showband en wil je jezelf onderdompelen in de wereld van het jureren op de onderdelen Music, Visual en Effect?

Op zaterdag 14 oktober geven topjuryleden Michael Gaines, Ron Hardin, Giff Howar en Paul Doop een clinic over hun werkwijze.

Deze zeer ervaren juryleden, die wereldwijd herkenning en erkenning genieten op het gebied van Music, Visual en Effect, nemen de deelnemers mee in interactieve sessies om hun manier van observeren, analyseren, concluderen en waarderen te delen. Aansluitend wordt de theorie omgezet in de praktijk met behulp van showbands Jong Pasveer Korps en de Maastrichtse Verkennersband. Daarbij zijn belangstellenden welkom om meer te ervaren over jureren in de praktijk.

Jong Pasveer Korps
Jong Pasveer Korps

Op zondag 15 oktober geeft Dr. Giff Howarth, Professor Percussion aan de Bloomsburg University in Pennsylvania, een Masterclass Percussion Ensemble. Dit doet hij in samenwerking met de winnaar in de Concertdivisie percussie, Cadenza Twello. In de twee uur durende masterclass worden deelnemers meegenomen in alle ins en outs van het vormgeven van een ensemble, zowel technisch als muzikaal.

Zowel de clinic als de masterclass worden georganiseerd in samenwerking met de KNMO en Doelgroep SMP en bieden deelnemers een kijkje in de keuken van WMC-juryleden. Voor bezoekers die niet meedoen is de clinic of masterclass gratis te bezoeken.

Wil je deelnemen aan de clinic of masterclass?

Kijk voor meer informatie over inschrijven op:

Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek

Meer nieuws

Van Friesland naar Limburg

Acht uur reizen om een uurtje op te treden. Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO)…

Eurofestival 2024: bruisende editie toekomstmuziek

Spanning, speelplezier en volop verbinding: de hoofdingrediënten van de succesvolle 25e editie van het Eurofestival...

Finale Jonge Solisten 2024: Kom luisteren!

De Finale Jonge Solisten vindt plaats op 30 juni in Cultureel Centrum Don Bosco in...