Van Friesland naar Limburg

Acht uur reizen om een uurtje op te treden. Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO) deed het bij het laatste Open Podium van de LBM. Tijd voor een kennismaking met deze muziekvereniging uit Wons, Friesland. Aan het woord zijn Jelma (secretaris en oud-lid), Fenna (algemeen bestuurslid en spelend lid op bugel) en Barteld (spelend lid op trompet).

Werkgroep

Het FJFO is een groep van 35 jonge muzikanten tussen de 12 en 24 jaar en staat onder leiding van Syde van der Ploeg. De muzikanten komen uit de hele provincie en repeteren eens per twee weken in Wons. “Ons orkest is in 1997 opgericht”, vertelt Jelma. “Vanaf dat moment werd het bestuur jarenlang gevormd uit spelende leden. Na een bepaalde tijd werd het bestuur echter steeds inactiever. Uiteindelijk werd de kar getrokken door één bestuurslid en de dirigent. De combinatie van de snelle wisselingen binnen het orkest en de jonge leeftijd van de leden maakt het lastig om keer op keer een nieuw bestuur te vormen. Daarom werd de ‘werkgroep’ in het leven geroepen: een groep leden uit het orkest die de jaarlijkse activiteiten zoals een studieweekend organiseren. Twee jaar terug heeft een groep leden die te oud waren voor het orkest het bestuur gevormd, waaronder ikzelf. Dit geeft ons meer stabiliteit voor de toekomst. Het bestuur richt zich nu op zaken zoals ledenwerving, financiën en lange termijn plannen terwijl de werkgroep de organisatorische zaken op korte termijn kan oppakken. Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om ervaring in een bestuur op te doen”.

Fenna, Barteld en Jelma
Fenna, Barteld en Jelma

Uitlaatklep

Fenna voelt zich helemaal thuis in het orkest: “De gemiddelde leeftijd is nu ongeveer 18 jaar. Vanaf 12 jaar kunnen muzikanten mee repeteren. De nieuwe instroom bepaalt ook de muziekkeuze en het niveau. Het FJFO is een leuke gemotiveerde groep. Ik speel net als veel andere leden ook bij een dorpsorkest. Daar leer je ontzettend veel, maar zitten niet veel leeftijdsgenoten. Het FJFO heeft dat wel en dat is echt super! Er zijn al veel hechte vriendschappen ontstaan. Voor mij voelt samen repeteren als teamsport. Ik heb echt de drive om mijn partijen in te studeren.”

Barteld herkent dat: “Ik ben er pas tien maanden bij, maar het voelt al heel vertrouwd. Ik heb via-via gehoord van het bestaan van het orkest. Toen ik de eerste keer ging kijken, was ik meteen enthousiast. Ik wou dat ik het eerder had ontdekt, maar ‘better let as net’ (beter laat dan nooit), zoals we dat in Friesland zeggen. Wat ik leuk vind is om samen met vrienden muziek te maken en elkaar te ontmoeten. Daarnaast is muziek maken echt een uitlaatklep voor mij.”

Samen eropuit

“Zoals veel muziekgezelschappen, hebben wij ook een uitdaging bij het vinden van nieuwe leden”, vervolgt Fenna. “Daarom hebben we nu een plan klaarliggen om af en toe repetities van andere orkesten in de regio te bezoeken. We gaan dan echt naar alle uithoeken van Friesland. Tot nu toe lukt het goed om via mond-tot-mond reclame en via muziekdocenten genoeg nieuwe leden te vinden.”

En hoe kwam dit orkest nu terecht in Roermond? Jelma: “We hebben zo’n zeven optredens per jaar, van concours tot Top-2000 concert met band. Zo kwam het Open Podium van de LBM voorbij. Het leek ons leuk om eens ergens anders te spelen. Een dag samen eropuit is bovendien gezellig en goed voor de binding met elkaar. We moesten acht uur reizen, vier uur heen en vier uur terug, maar het was de moeite zeker waard!”

Meer nieuws

“Op concours gaan is voor ons geen beladen begrip, maar een manier om muzikale verdieping en saamhorigheid te bereiken”

Tijdens het Klankkleur Festival 2024 spraken we met Koos van Megen, voorzitter van Fanfare Sint...

Een Tune voor de Limburgse blaasmuziek

Vanaf november klinkt tijdens de concertconcoursen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) een nieuwe...

Bestuurssamenstelling per 1 januari 2025

In de Algemene Ledenvergadering van 2 november is de nieuwe bestuurssamenstelling van de LBM per...