Solistenconcoursen

Home > Muzikale ontwikkeling > Solistenconcoursen

De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) organiseert jaarlijks solistenconcoursen voor jonge muzikanten en ensembles. Jonge muzikanten kunnen podiumervaring opdoen en krijgen de kans om hun muzikale talenten te tonen. Ze worden daarbij gejureerd door een deskundige jury. De door de LBM geauspicieerde concoursen worden georganiseerd conform de landelijk vastgestelde richtlijnen. De winnaars van de diverse afdelingen per concours kunnen worden uitgenodigd voor de Finale Jonge Solisten.

Finale Jonge Solisten 2024

De Finale Jonge Solisten vindt plaats op zondag 30 juni in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel. Kijk hier voor de uitslagen van de editie 2023.

Om je te kunnen plaatsen voor de Finale Jonge Solisten neem je eerst deel aan de voorrondes, de geauspicieerde solistenconcoursen. De Finale is een voorronde voor het Nederlands Kampioenschap.

Geauspicieerde solistenconcoursen 2024

17 maart 2024
Roerdaltoernooi
Harmonie Concordia - Melick
www.concordiamelick.nl

24 maart 2024
Zwentibold Solistenconcours
Fanfare St.-Caecilia - Guttecoven
www.caeciliaguttecoven.nl

7 april 2024
Chris Goossens Solisten Concours - Ohé en Laak
Harmonie St.-Caecilia - Ohé en Laak
www.harmonie-laak.com

14 april 2024
Roderlandtoernooi - Kerkrade
Harmonie St.-Aemiliaan - Bleijerheide
www.aemiliaan.nl

21 april 2024
Open Peel en Maas Solistenconcours - Helden
Fanfare St.-Cecilia - Helden
www.fanfarehelden.nl

Inschrijven:

Prijzen 2023

Prijzen voor de winnaar

Wisseltrofee

De winnaar van de Finale Jonge Solisten strijdt om de wisseltrofee, een trofee die de solist een jaar lang thuis mag bewonderen.

Conservatorium Maastricht

Het Conservatorium Maastricht biedt de winnaar van de Finale Jonge Solisten een prijs aan. Deze prijs bestaat uit 3 lessen van een uur bij een hoofdvakdocent van het Conservatorium.

Het Conservatorium Maastricht kiest zelf een solist die een aanmoedigingsprijs ontvangt.

Solistisch optreden tijdens de LBM Concertconcoursen

De winnaar mag een solistisch optreden verzorgen tijdens de LBM Concertconcoursen in 2023.

 

Prijzen voor de divisiewinnaars

Medaille

Voor de hoogst geëindigde per divisie stelt de LBM een medaille beschikbaar. Iedere deelnemer ontvangt een diploma en van elk jurylid een beoordelingsstaat in woorden en cijfers.

 

Vrijkaarten

Philharmonie zuidnederland geeft voor iedere divisie een vrijkaartje voor concerten in Maastricht of Eindhoven. Ouders en/of andere gezinsleden mogen als begeleiders mee.

 

Cadeaubonnen

Adams Muziekcentrale in Ittervoort schenkt twee cadeaubonnen ter waarde van

€ 75. De jury zal bepalen welke solisten de cadeaubonnen winnen.

large_4205_0
large_4205_2
large_4205_3

Vorige edities

2023

Ruud Somers uit Thorn won de Finale Jonge Solisten 2023. Hij kreeg van de jury 95 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn briljante vertolking van 'Concerto for Clarinet' van Artie Shaw.

2022

Fluitiste Evelyne Fraats uit Sittard won de Finale Jonge Solisten 2022. Zij kreeg van de jury 97 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor haar sublieme vertolking van 'Image' van E. Bozza.

2019

Saxofonist Sjors Uitjens uit Thorn won de Finale Jonge Solisten 2019. Hij kreeg van de jury 95,5 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn sublieme vertolking van 'Concerto for Alto Saxophone - Mvt. 1 Song: Fire in the Earth' van David Maslanka.

2018

Sopraan-saxofonist Tom Linssen uit Maasbracht-Beek won de Finale Jonge Solisten 2018. Hij kreeg van de jury maar liefst 95,5 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Concertino’ van P. Harvey.

2017

Hoornist Camiel Lemmens uit Grevenbicht won de Finale Jonge Solisten 2017. Hij kreeg van de jury maar liefst 94,5 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Concerto, Op. 8’ van F. Strauss.

2016

Trompetist Romano Diederen uit Schinnen won de Finale Jonge Solisten 2016. Hij kreeg van de jury maar liefst 93 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Nordische Fantasie’ van Th. Hoch in de eerste divisie.

2015

Klarinettiste Sophie Schreurs uit Horst heeft de Finale Jonge Solisten 2015 gewonnen. Met haar vertolking van ‘Sonata’ van F. Poulenc in de eerste divisie veroverde ze de harten van de jury en kreeg zij 93 punten met lof der jury.

2014

Loes Geelen uit Neer heeft de Finale Jonge Solisten 2014 gewonnen. Met haar uitvoering op bugel van Two Faces van Gilles Rocha, behaalde zij in de eerste divisie 95,5 punten, een eerste prijs met lof der jury.