Jaar 2016

Trompetist Romano Diederen uit Schinnen won de Finale Jonge Solisten 2016. Hij kreeg van de jury maar liefst 93 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Nordische Fantasie’ van Th. Hoch. Diederen mocht uit handen van gedeputeerde Ger Koopmans de wisseltrofee in ontvangst nemen. Theo Wolters overhandigde hem de prijs van het Conservatorium Maastricht.

Tijdens de Finale Jonge Solisten 2016 werd ook in andere divisies een prijs uitgereikt. Zo won Lotte Segers (dwarsfluit) van Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 uit Weert in de jeugddivisie met 90,5 punten met lof van de jury. Max Martinus (xylofoon) van Fanfare St.-Jozef uit Buchten won met 88 punten in de vijfde divisie. In de vierde divisie won Lynn Tijssen (hoorn) van Fanfare St.-Antonius uit Genhout met 89 punten. De derde divisie is gewonnen door Tristan Diederen (bugel) van Fanfare St.-Caecilia uit Schinnen met 91 punten met lof der jury en de tweede divisie door Camiel Lemmens (hoorn) van Koninklijke Harmonie Aurora uit Grevenbicht met 91,5 punten met lof der jury.

De jury bestond uit de heren Jos van de Braak en Dick Bolt.

Downloads

4035_0

Foto: Rein Bollen

Maar liefst 50 solisten uit verschillende divisies namen op zondag 26 juni jl. in Theater De Maaspoort in Venlo deel aan de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). De deelnemers, die via voorrondes waren geselecteerd, streden om de wisseltrofee, de mogelijkheid om een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht en een solistisch optreden tijdens de LBM Concertconcoursen 2016. Ook maakten de solisten kans om op te treden in de muziekserie LEF! op L1TV, met philaharmonie zuidnederland en tijdens Viva Classic Live.

Sef Thissen overhandigde de winnaars per divisie een LEF!-voucher. Met deze voucher kunnen de jongeren deelnemen aan de TV-serie LEF!, een coproductie van L1 en Omroep Venlo. In het programma praat Sef Thissen met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie voor muziek. Uit de deelnemers aan LEF! wordt ook nog eens één solist gekozen die mag soleren tijdens Viva Classic Live te Venlo.

Raymond Vievermanns van philharmonie zuidnederland selecteerde Camiel Lemmens en Romano Diederen voor een solistisch optreden tijdens de HaFa-concerten van philharmonie zuidnederland. De LBM zal tenslotte in het voorjaar van 2017 een tweetal masterclasses organiseren voor jonge koper- en houtblazers. De jury van de Finale Jonge Solisten zal hiervoor per sectie een achttal kandidaten selecteren.

Deze muzikale finale met mooie optredens van jonge, talentvolle muzikanten vond plaats in de Frans Boermanszaal van Theater De Maaspoort in Venlo en was voor iedereen toegankelijk.

Met de Finale Jonge Solisten wil de LBM jonge muzikanten de kans geven om hun muzikale talenten te tonen. Naast een gedegen opleiding en het opdoen van podiumervaring, moet de positief-kritische jurering bijdragen aan de stimulering en verbetering van de muzikale prestaties van jongeren in Limburg.