Jaar 2014

Loes Geelen uit Neer heeft op zondag 29 juni jl. de twaalfde editie van de Finale Jonge Solisten gewonnen. Met haar uitvoering op bugel van Two Faces van Gilles Rocha, behaalde zij in de eerste divisie 95.5 punten. Loes is lid van fanfare Excelsior uit Buggenum.

De overige divisiewinnaars waren:

  • Jeugddivisie: Joeri Janssen, klarinet, 90 punten, lid van harmonie Tot Onderling Genoegen, Heerlen-Welten
  • Vijfde divisie: Annet Schmeitz, klarinet, 88 punten, lid van harmonie St. Cecilia, Grevenbicht-Papenhoven
  • Vierde divisie: Janne Niese, klarinet, 92 punten, lid van harmonie Concordia, Melick
  • Derde divisie: Camiel Lemmens, hoorn, 91 punten, lid van harmonie Aurora, Grevenbicht
  • Tweede divisie: Sven Smeets, sax tenor, 94 punten, lid van fanfare St. Cecilia, Helden

De jury bestond uit de heren Jos van de Braak en Ben Essers.

Downloads

3216_0

Foto: Rein Bollen

Maar liefst 63 solisten en drie ensembles uit verschillende divisies namen deel aan de Finale Jonge Solisten. Vanaf 9.15 uur streden de deelnemers, die via geauspicieerde voorrondes werden geselecteerd, om de wisseltrofee en de mogelijkheid om een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht. Voorwaarde is wel dat de winnaar zich middels de reguliere toelatingsprocedure weet te kwalificeren en aangenomen wordt door de selectiecommissie. Verder krijgt de winnaar een solistisch optreden aangeboden tijdens de LBM Concertconcoursen in het najaar. Daarnaast ontving de hoogst geëindigde kandidaat per divisie een bondslegpenning.

De solisten en ensembles werden onder andere beoordeeld op muzikale uitvoering, dynamiek, techniek, ritme en zuiverheid. De vakkundige jury wees tenslotte ook nog eens per sectie acht kandidaten aan die geselecteerd werden voor een tweetal masterclasses voor koper en hout in het najaar van 2014.

De finale vond plaats in de Frans Boermanszaal van Theater De Maaspoort in Venlo en was voor iedereen toegankelijk.

Met de Finale Jonge Solisten wil de LBM jonge muzikanten de kans geven om hun muzikale talenten te tonen. Naast een gedegen opleiding en het opdoen van podiumervaring, moet de positief-kritische jurering bijdragen aan de stimulering en verbetering van de muzikale prestaties van jongeren in Limburg.