Jaar 2015

Klarinettiste Sophie Schreurs uit Horst heeft de Finale Jonge Solisten 2015 gewonnen. Met haar vertolking van ‘Sonata’ van F. Poulenc veroverde zij de harten van de juryleden en kreeg zij maar liefst 93 punten met lof der jury. Uit handen van gedeputeerde Ger Koopmans kreeg zij de wisseltrofee en Jan Cober overhandigde haar de prijs van het Conservatorium Maastricht. Sophie is lid van Koninklijke Harmonie te Horst.

De jeugddivisie is gewonnen door Len Joris (euphonium) van Harmonie Eendracht Macht uit Wessem met 90 punten met lof van de jury. De vijfde divisie is gewonnen door Jarred Vossen (altsaxofoon) van Fanfare De Maasoever uit Roosteren met 85 punten. De vierde divisie is gewonnen door Floren Hendriks (hoorn) van Harmonie St. Joseph uit Sittard met 89 punten. De derde divisie is gewonnen door Rik Heijnen (trompet) van Harmonie St. Cecilia uit Susteren met 91 punten met lof der jury. De tweede divisie is gewonnen door Camiel Lemmens (hoorn) van Harmonie Aurora uit Grevenbicht met 92 punten met lof der jury.

De jury bestond uit de heren Ben Essers en Jacques Claessens.

Download hier alle uitslagen per divisie.

Downloads

3735_0

Maar liefst 46 solisten en een ensemble uit verschillende divisies namen op zondag 28 juni deel aan de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). De deelnemers, die via voorrondes waren geselecteerd, streden om de wisseltrofee en de mogelijkheid om op te treden in muziekserie LEF! op L1TV en een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht. Voorwaarde is wel dat de winnaar zich middels de reguliere toelatingsprocedure weet te kwalificeren en aangenomen wordt door de selectiecommissie. Verder krijgt de winnaar een solistisch optreden aangeboden tijdens de LBM Concertconcoursen in het najaar en met het Limburgs Jeugdorkest. Daarnaast ontving de hoogst geëindigde kandidaat per divisie een bondslegpenning.

Sef Thissen overhandigde de winnaars per divisie de LEF!-vouchers. De voucher staat voor een uitnodiging voor de TV-serie LEF!, een coproductie van L1 met Omroep Venlo waarin Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie: muziek. De begeleiding wordt onder meer door ensembles van philharmonie zuidnederland verzorgd. Uit de deelnemers aan LEF! worden twee solisten geselecteerd die tijdens de HaFaBra-concerten van philharmonie zuidnederland een solistisch optreden mogen geven en wordt één solist uitgekozen die mag soleren tijdens Viva Classic Live te Venlo.

De solisten en ensembles werden onder andere beoordeeld op muzikale uitvoering, dynamiek, techniek, ritme en zuiverheid. De vakkundige jury wees tenslotte ook nog eens per sectie acht kandidaten aan die geselecteerd werden voor een tweetal masterclasses ingericht voor jonge koper- en houtblazers, die in het voorjaar van 2016 plaatsvinden.

Deze muzikale finale met mooie optredens van jonge, talentvolle muzikanten vond plaats in de Frans Boermanszaal van Theater De Maaspoort in Venlo en was voor iedereen toegankelijk.

Met de Finale Jonge Solisten wil de LBM jonge muzikanten de kans geven om hun muzikale talenten te tonen. Naast een gedegen opleiding en het opdoen van podiumervaring, moet de positief-kritische jurering bijdragen aan de stimulering en verbetering van de muzikale prestaties van jongeren in Limburg.