39 keer ‘op bezeuk’

Met het concept ‘Op verzeuk op bezeuk’ trok presentator, programmamaker en musicus Rob Mennen de afgelopen jaren door Limburg. Hij ging op bezoek bij tientallen fanfares en harmonieën om samen met hen een bijzondere muzikale avond te brengen. Binnenkort loopt de reeks ten einde. De LBM kijkt samen met Rob terug. “We hebben ontzettend veel gelachen.”

 

“Het idee voor ‘Op verzeuk op bezeuk’ ontstond in coronatijd. Muziekverenigingen konden niets en ze zagen hun ledenaantallen teruglopen. Toen het weer mocht, wilde ik iets speciaals doen om de verenigingen onder de aandacht te brengen”, begint Rob. Het concept is heel simpel en snel inpasbaar. Een muziekvereniging nodigt Rob uit, kiest een locatie en Rob verzorgt samen met zijn team de complete avond; het programma, de presentatie, de arrangementen en de aankleding.

Rob Mennen in gesprek met een van de muzikanten van Fanfare St. Willibrordus Stramproy
Rob Mennen in gesprek met een van de muzikanten van Fanfare St. Willibrordus Stramproy

Verbinding met het publiek

“Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met de traditionele concertavond, maar het zit in mijn aard dat ik altijd zoek naar nieuwe wegen. Een traditioneel optreden is vaak zo formeel, zo stijf. Er is een grote afstand tussen de muzikant en de toehoorder. Het orkest speelt, de zaal luistert. Er is natuurlijk altijd dat spanningsveld tussen entertainment en jezelf als orkest muzikaal uitdagen. Dat is ook lastig.”

Volgens Rob is er bij veel verenigingen weinig aandacht voor de presentatie. “Dan wordt iemand naar voren geschoven die zenuwachtig een briefje voorleest met de titel van het muziekstuk. Er wordt geen verbinding gelegd met het publiek. Bij ‘Op verzeuk op bezeuk’ ga ik bij aanvang meteen in gesprek met publiek en orkest. Ik improviseer op de piano en het orkest en het publiek doet mee. Dat breekt het ijs meteen.”

 

Uit de anonimiteit

Bij een ‘Op verzeuk op bezeuk’-concert zit het orkest of de fanfare bij voorkeur niet op een podium, maar op gelijke hoogte met het publiek. Tijdens de avond wordt de muziek afgewisseld met gesprekken, verhalen en spellen. Rob: “Ik voer gesprekjes met de muzikanten om ze uit de anonimiteit te halen: wie ben je, wat doe je en waarom? Vooraf ga ik op zoek naar anekdotes over de leden. Die leden weten niet dat zij eruit gepikt worden. Wel vraag ik altijd vooraf welke leden dat perse niet willen. De anekdotes zorgen voor verrassing en voor een ongedwongen sfeer. Humor vind ik ook heel belangrijk. We hebben ontzettend veel gelachen op deze avonden. Met spelletjes tussendoor zorg ik voor interactie en dynamiek. De spellen hebben totaal niets te maken met muziek, denk aan nagelen, de Toren van Pisa of blikgooien. Het zorgt altijd voor hilariteit. ”

Nagelen bij Fanfare Ellona
Nagelen bij Fanfare Ellona

Recordpoging kerstballen gooien

Rob herinnert zich een bijzondere avond in december. “Ik had het programma tot in de puntjes voorbereid met de vereniging, maar ik zocht nog iets om er een draai aan te geven. Bij de Action kocht ik 300 kerstballen en die heb ik allemaal genummerd en uitgedeeld aan het publiek en orkest. De hele avond liet ik in het midden wat er met de ballen ging gebeuren. Aan het einde zei ik: ‘en nu mogen jullie mij bekogelen!’. Ik noemde het de ‘recordpoging kerstballen gooien’. Het sloeg nergens op, maar het zorgde wel voor chaos. Ja, ik ben wel een beetje recalcitrant. Ik wil mensen uitdagen om uit hun schulp te kruipen. Door de jaren heen heb ik veel mensenkennis opgebouwd. Hierdoor weet ik goed wat ik wel en niet kan zeggen maar zoek daar soms ook bewust de grens in op. Ik voel de sfeer goed aan. Soms moet je er hard aan trekken, bij een andere vereniging gaat het als vanzelf. Er is zo’n diversiteit in de samenstellingen van harmonieën en fanfares. Dus eenheidsworst zal het nooit zijn of worden. Ieder heeft zijn eigen drijfveer en motivatie om lid te zijn en muziek te maken. Dat maakte het voor mij ook zo boeiend om dit drie jaar lang te doen.”

'Op verzeuk op bezeuk' bij het Limburgs Fanfare Orkest
'Op verzeuk op bezeuk' bij het Limburgs Fanfare Orkest

Afsluiting in Thorn

Op zaterdag 6 juli sluit Rob Mennen de reeks af met een finaleconcert met de Koninklijke Harmonie van Thorn. “Dan ben ik bij 39 verenigingen op bezoek geweest. Ik ga het zeker missen, maar ik wilde het concept ook niet uitmelken. Genoeg is genoeg.” Toch laat Rob de blaasmuziek niet helemaal los. “Ik presenteer nog altijd het programma Blaaskracht op L1 Radio en maak uiteraard nog de serie Blaosriek in opdracht van de LBM. Mijn eigen carrière begon ooit met de klarinet, dus de blaasmuziek blijft altijd in mijn hart.”

Meer nieuws

Van Friesland naar Limburg

Acht uur reizen om een uurtje op te treden. Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO)…

Eurofestival 2024: bruisende editie toekomstmuziek

Spanning, speelplezier en volop verbinding: de hoofdingrediënten van de succesvolle 25e editie van het Eurofestival...

Finale Jonge Solisten 2024: Kom luisteren!

De Finale Jonge Solisten vindt plaats op 30 juni in Cultureel Centrum Don Bosco in...