Eurofestival 2024: bruisende editie toekomstmuziek

Spanning, speelplezier en volop verbinding: de hoofdingrediënten van de succesvolle 25e editie van het Eurofestival op 21 en 22 april in Heel. Maar liefst 14 jeugdorkesten waarvan 2 uit België speelden op het prachtige podium van Cultureel Centrum Don Bosco de sterren van de hemel. De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen is al jaren enthousiaste partner van dit muziekfestival speciaal voor jongeren.

Verbinding en uitdaging

Twee dagen vol jeugdig enthousiasme en mooie muziek, met van vroeg tot laat een volle zaal aandachtige luisteraars. De jury deelde een extra compliment uit aan het publiek en benadrukte het belang van deze positieve stimulans. Opvallend was het grote aantal verbindingen om de toekomst van de blaasmuziek nieuw leven in te blazen. Jeugd van verschillende verenigingen speelt samen in een jeugdorkest, ondersteuners stimuleren en zij-instromers zijn welkom. Dat biedt mogelijkheden om muzikale uitdagingen aan te gaan. En dat gebeurde volop. Mooie ontwikkelingen die het bruisende karakter van het festival eer aan doen.

Play The Beat maakt indruk
Festivalorkest Maasbracht-Heel

Inspirerende ontmoetingen

Tussendoor traden muzikanten van de Jong Talentklas van Conservatorium Maastricht op. Jong en oud genoot van de mooie en gevoelige optredens. Om het jubileum en de oorsprong ervan te eren vormden de jeugdorkesten van Maasbracht en Heel een heus festivalorkest. Een muzikaal miniconcert onder de bevlogen leiding van jurylid Jos van de Braak maakte de zaterdag extra feestelijk. Ruud Somers, winnaar van De Finale Jonge Solisten 2023 overdonderde het publiek met zijn versie van de wervelende klarinetsolo Doina.

Waarderen en stimuleren

Juryleden Roger Niese en Jos van de Braak beloonden alle orkesten met een predicaat en een opbouwend verslag met tips en adviezen voor de toekomst. Jeugdorkest Play The Beat uit Posterholt en St. Odiliënberg maakte de meeste indruk op de jury en kreeg dan ook de Sjra Hermans Award. Ze wonnen een masterclass door een van de juryleden en een deelnamebewijs voor het Eurofestival 2025. Er was geen wanklank te bekennen tijdens dit muzikale evenement vol jong talent. Het Eurofestival kijkt samen met de LBM als trotse partner terug op een geweldig weekend. Tot volgend jaar!

Meer nieuws

Van Friesland naar Limburg

Acht uur reizen om een uurtje op te treden. Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO)…

Finale Jonge Solisten 2024: Kom luisteren!

De Finale Jonge Solisten vindt plaats op 30 juni in Cultureel Centrum Don Bosco in...

Uitslagen van LBM Concertconcours 14 april 2024

Bekijk het aantal punten dat de jury toekende aan de muziekgezelschappen die meededen aan het...