Eurofestival 2024: de ultieme ervaring voor élk jeugdorkest

Het Eurofestival in Heel is een mooie stap in de ontwikkeling van ieder jeugdorkest. Groot of klein, samengevoegd of al twintig jaar oud, met of zonder oudere jongeren en herintreders: het Eurofestival biedt een waardevolle uitdaging. Want wat is er nu mooier dan samen muziek maken en magische momenten beleven op een prachtig podium? Het festival maakt zich op voor de 25e editie op zaterdag 20 en zondag 21 april 2024 en pakt uit met een programma vol muzikale ontmoetingen.

Spelen voor een jury is altijd spannend en juist dat maakt een optreden speciaal. Jeugdorkesten met elkaar vergelijken doet geen recht aan de inzet van de orkesten en de doelstelling van het Eurofestival. De orkesten worden dan ook beoordeeld op basis van de eigen mogelijkheden en de manier waarop ze deze inzetten en aanspreken. Elk optreden wordt beloond met een schriftelijke waardering van twee professionele juryleden. In 2024 nemen Jos van de Braak en Roger Niese deze mooie taak op zich.

De strekking van het juryverslag is opbouwend, met tips en heldere adviezen voor de toekomst. Ook kan iedere dirigent samen met een jeugdlid het eigen optreden met de jury evalueren. Het orkest dat de jury het meest inspireert gaat naar huis met de 'Sjra Hermans Award 2024'. Daarbij hoort een masterclass van de jury bij het eigen orkest en een deelnamebewijs voor de volgende editie van het Eurofestival.

Geen heden zonder verleden

Met de jaarlijkse uitreiking van de Sjra Hermans Award houdt het Eurofestival het verleden in ere. Oprichter van het festival Sjra Hermans van Harmonie St. Cecilia uit Maasbracht had een groot hart voor muziek en jeugd. ‘Zijn’ Eurofestival was daar een klinkend voorbeeld van. In 2011 droeg hij de organisatie over aan een aantal enthousiastelingen van Harmonie De Vriendenkrans uit Heel. Sindsdien is Cultureel Centrum Don Bosco de plek waar jeugdorkesten jaarlijks een heel weekend muziek en plezier maken en een bijdrage leveren aan de toekomst van de blaasmuziek.

Talentvolle ontmoetingen

Het Eurofestival wil jonge muzikanten stimuleren en inspireren door muziek te laten spreken. Hiervoor zocht het festival samenwerking op met Zuyd Hogeschool. Naast de deelnemende orkesten verschijnt nog meer talent op het podium. Jonge aankomende professionals van de talentklas van Conservatorium Maastricht treden tussendoor op als solist of met een ensemble.

Het muzikale sluitstuk is een optreden van de winnaar van de Finale Jonge Solisten 2023: Ruud Somers op klarinet. Zijn uitvoering van Concerto for Clarinet van Artie Shaw in de eerste divisie werd door de juryleden gewaardeerd met 95 punten, de hoogste score van alle deelnemers. Het Eurofestival wordt een bruisende ontmoeting van jong talent.

Afterparty

Samen muziek maken en daarna samen een feestje bouwen, ook dat kan op het Eurofestival. Op zaterdag krijgen na de noten ook de dancemoves de ruimte. Verzoeknummers zijn welkom bij de DJ. Prijzen zijn niet te winnen, plezier maken staat voorop.

Uitdaging motiveert

Het Eurofestival biedt jeugdorkesten de uitdaging die nodig is om zich als orkest te ontwikkelen en jonge muzikanten te motiveren. Samen een mooie prestatie neerzetten geeft veel voldoening. Samen muziek en plezier maken is een geweldige ervaring. Op het Eurofestival komen al deze ingrediënten samen in de moderne en sfeervolle ambiance van Cultureel Centrum Don Bosco.

Schrijf snel in

Gun je jeugdorkest deze mooie uitdaging. Er kunnen 20 orkesten meedoen, dus wacht niet te lang. Inschrijven kan tot 18 februari 2024 via euro-festival.nl.

De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen is trotse partner van het Eurofestival.

Meer nieuws

Van Friesland naar Limburg

Acht uur reizen om een uurtje op te treden. Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO)…

Eurofestival 2024: bruisende editie toekomstmuziek

Spanning, speelplezier en volop verbinding: de hoofdingrediënten van de succesvolle 25e editie van het Eurofestival...

Finale Jonge Solisten 2024: Kom luisteren!

De Finale Jonge Solisten vindt plaats op 30 juni in Cultureel Centrum Don Bosco in...