Deze muziekgezelschappen hoor je op 14 april 2024

Welke muziekgezelschappen kun je horen tijdens het LBM Open Podium & Concertconcours op zondag 14 april 2024? Wij stellen de deelnemers aan je voor.

Orkest Da Capo - Koninklijke Harmonie Roermond

Da Capo betekent ‘vanaf het begin’. “Op initiatief van dirigent Harry Wolters is onze harmonie in 2014 gestart met een orkest voor volwassenen die nog nooit muziek hadden gemaakt. De bedoeling was om mensen de kans geven hun muzikale droom te laten uitkomen. Omdat de meesten zijn begonnen zonder muzikale bagage, hebben we de naam Da Capo gekozen”, vertelt bestuurslid Anita Roth.

“Iedere volwassene is welkom om muziek te komen maken op een instrument naar keuze. Onder leiding van Harry Wolters willen wij mensen uit Roermond en omgeving een muzikale groei laten doormaken. In een ontspannen sfeer en in het samen ontmoeten. Door de jaren heen is Da Capo uitgegroeid tot een volwaardig orkest van 60 leden. In 2018 heeft het orkest een Gouden Caleidoscoop gewonnen, de prijs van Fonds voor Cultuurparticipatie voor het mooiste cultuurparticipatieproject in Limburg. Da Capo is stevig verankerd in de Koninklijke Harmonie van Roermond. Naast Da Capo hebben we 2 leer-orkestklassen voor volwassenen om iedereen op eigen niveau muziek te laten maken. De ambitie van bijna alle deelnemers in de orkestklassen is door te stromen naar Da Capo of naar een harmonie of fanfare in hun wijk.”

Da Capo - Koninklijke Harmonie Roermond
Da Capo - Koninklijke Harmonie Roermond

Harmonie Philomena - Haelen

“We hebben in 2021 onze 100e verjaardag gevierd en maken ons op voor de volgende 100 jaar”, vertelt secretaris Bas Schinck. “Samen met onze leden zijn wij aan het ontdekken hoe wij onze rol in een veranderende maatschappij kunnen invullen. In deze ontdekkingsreis past het om op 14 april de nieuwe bühne van De Oranjerie te betreden. Normaal gesproken betreed je deze bühne alleen tijdens een bondsconcours.”

“Het Open Podium is voor ons een goede gelegenheid om toe te werken naar een mooi concert en weer te proeven aan een grote concertzaal. Daarnaast staan er de komende periode nog meerdere muzikale programma’s op onze agenda, gericht op onze nieuwe toekomst.”

Harmonie Philomena uit Haelen
Harmonie Philomena uit Haelen

Fanfare St.-Willibrordus - Stramproy

“Wij spelen mee in het onderdeel Open Podium”, vertelt bestuurslid Diana Heijmans. “Hiermee bereiden we ons voor op het concours in november in de 1e divisie. Onze totale fanfare bestaat uit 82 leden. Die zijn verdeeld over het fanfare-orkest, jeugdorkest, een eigen pré-opleiding, damescomité en diverse commissies. Bart Partouns is onze dirigent.”

“Onze vereniging is ontstaan in 1909. Op het concours van 14-10-1990 zijn we gepromoveerd naar de Superieur afdeling, ofwel de 1e divisie. En bij ons 100-jarig bestaan hebben we zowel de Koninklijke Erepenning als de Penning van Verdiensten ontvangen van gemeente Weert. Verder zijn we vooral trots op de fijne verenigingsstructuur en de saamhorigheid van de leden.”

Fanfare St. Willibrordus - Stramproy
Fanfare St. Willibrordus - Stramproy

Fanfare Les Montagnards - Bergen Lb

“Wij doen mee aan het Open Podium met Tips en Tops”, vertelt secretaris Roy Arts. “In 2023 hebben we ons 125-jarig jubileum gevierd. We hebben tal van activiteiten georganiseerd, waarbij lichte muziek centraal stond. Voor 2024 kiezen we ervoor om muzikaal wat meer uitdagende werken op de lessenaar te leggen.”

“Onze fanfare is een gezelschap vol jeugdige leden, met op de bok de bevlogen en talentvolle dirigent Miko Derks. Met dit Open Podium als handvat werken we secuur aan ons niveau. We hopen een recensie mee te krijgen waarmee we direct aan de slag kunnen.”

Fanfare Les Montagnards uit Bergen
Fanfare Les Montagnards uit Bergen

Harmonie Melodie der Peel - Ospel & Harmonie St.-Joseph - Nederweert

Deze twee harmonieën werken sinds januari 2019 intensief samen. “We hebben onder andere een volwaardig gezamenlijk harmonieorkest van ongeveer 90 muzikanten, van jong tot oud”, vertellen voorzitter Jos Willekens en Carla Dieteren van respectievelijk Harmonie St. Joseph Nederweert en Harmonie Melodie der Peel Ospel. “Tussen de muzikanten is de afgelopen jaren een stevige vriendschappelijke band ontstaan.”

“Het orkest staat onder leiding van dirigent Fer Koolen. Voor ons repertoire zoeken we steeds een balans tussen moderne en meer klassieke muziek. Dit jaar willen we graag aan de slag met een muzikale verdieping. Daarbij past een optreden op het Open Podium met geschreven tips en tops.”

Harmonie Melodie der Peel uit Ospel & Harmonie St.-Joseph uit Nederweert
Harmonie Melodie der Peel uit Ospel & Harmonie St.-Joseph uit Nederweert

Harmonie Crescendo - Beegden

“Wij vinden het belangrijk om regelmatig een ‘meetpunt’ in ons concertprogramma in te bouwen”, vertelt voorzitter Jean Delissen. “In 2022 was dat de succesvolle deelname aan het bondsconcours in Zutphen. Onze dirigent en muzikanten zien onze deelname aan het LBM Open Podium op 14 april als een nieuw meetpunt. Vandaar dat we hebben gekozen voor tips en adviezen van de juryleden. Daarbij komt nog de unieke kans om op te treden in de vernieuwde theaterzaal van De Oranjerie.”

Op het programma van Harmonie Crescendo onder leiding van dirigent Martijn Pepels staat El Arca de Noé van Oscar Navarro, een symfonisch gedicht over de Ark van Noach en de zondvloed.

Harmonie Crescendo uit Beegden
Harmonie Crescendo uit Beegden

Frysk Jeugd Fanfare Orkest - Wons

Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO) is een groep jonge muzikanten tussen de 12 en 24 jaar. Wat hen typeert? De constante kwaliteit en het aanhoudende enthousiasme dat ze uitstralen, ondanks de vele ledenwisselingen waar dit orkest elk jaar mee te maken heeft. Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest staat sinds 1999 onder leiding van Syde van der Ploeg.

Frysk Jeugd Fanfare Orkest uit Wons
Frysk Jeugd Fanfare Orkest uit Wons

Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden

“Wij zijn een bloeiende vereniging die trots is op haar deelname aan vele muzikale en sociaal-culturele tradities in en buiten Eijsden”, vertelt secretaris René Hanssen. “Muzikanten zijn trouw aan onze vereniging. Dit blijkt uit de vele jubilea die we jaarlijks vieren. Ook nieuwe jonge leden vinden elk jaar de weg naar de KOH.”

“We bestaan dit jaar 150 jaar. We vieren dit gedurende het hele jaar, onder andere door mee te doen aan het Open Podium. Onze deelname is ook een mooie manier om ons muzikale niveau ‘eerste divisie’ te laten toetsen.”l

Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden
Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden

Philharmonie Maasniel - Maasniel

De ‘Fiel oet Neel’ is een korps met een relatief jonge bezetting. “Vernieuwende concepten die onze vereniging muzikaal en sociaal sterker maken, schuwen wij niet”, vertelt Jos Even, voorzitter a.i. “Het bondsconcours is voor ons korps de meer gedegen weg om hetzelfde te bereiken: een hoger muzikaal peil en een hechtere verenigingsband.”

“Onze harmonie is opgericht in 1947 in het kerkdorp Maasniel, nu onderdeel van de gemeente Roermond. Sinds 2014 staan we onder de kundige leiding van dirigent Sander Simons.”

Philharmonie Maasniel uit Maasniel
Philharmonie Maasniel uit Maasniel

Fanfare St.-Cornelius - Schin op Geul

“In 1919 zag onze fanfare het muzikale licht”, vertelt secretaris Kitty Heijenrath. “In de loop der tijd is het repertoire uitgebreid en werd de fanfare een ‘niet meer weg te denken’ vereniging bij dorpse aangelegenheden. De muzikanten bleven hun grenzen verleggen en we wonnen verschillende titels. We waren trots en dankbaar om in 2019 ons 100-jarig jubileum met het hele dorp te vieren.”

“Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging. In de eerste divisie voor fanfares zullen wij onze beste muzikale uitvoering geven. Dit doen we samen met onze muzikale vrienden van Kunst en Vriendschap uit Partij-Wittem. Met deze groep geven wij muzikale kleur aan Galea et Bellum van Jan de Haan en Libertadores van Oscar Navarro.”

Fanfare St.-Cornelius uit Schin op Geul
Fanfare St.-Cornelius uit Schin op Geul

Brassband Limburg - Neerbeek

Dit is een provinciale vereniging die uitkomt in de concertdivisie. “Wij doen mee aan het LBM Concertconcours om ons verder te ontwikkelen en natuurlijk ook om onze plaats in de concertdivisie te behouden”, vertelt voorzitter Svenja de Klerk. “Wij zijn een kleine vereniging die bestaat uit fanatieke muzikanten en echte brassband-liefhebbers die graag een stapje extra doen en de uitdaging opzoeken. Samen proberen we elke keer weer een nieuwe invalshoek te vinden om ons publiek te betoveren. We zoeken daarbij ook de samenwerking met anderen. Dat kan zijn met een internationale solist, maar bijvoorbeeld ook met andere kunstvormen dan muziek.”

Brassband Limburg uit Neerbeek
Brassband Limburg uit Neerbeek

Meer nieuws

39 keer ‘op bezeuk’

Met het concept ‘Op verzeuk op bezeuk’ trok presentator, programmamaker en musicus Rob Mennen de…

Van Friesland naar Limburg

Acht uur reizen om een uurtje op te treden. Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO)…

Eurofestival 2024: bruisende editie toekomstmuziek

Spanning, speelplezier en volop verbinding: de hoofdingrediënten van de succesvolle 25e editie van het Eurofestival...