Jaar 2014

Home > Jeugd > LBM Jeugdorkest > Jaar 2014

‘Jong Klassiek’ tijdens Viva Classic Live

Op zondag 7 september was het zover! Na de spectaculaire symfonische rockmuziekconcerten van het Limburgs Jeugdorkest in de openluchttheaters van onder andere Valkenburg en Tegelen afgelopen voorjaar, stond het projectorkest van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) op 7 september op de Oude Markt in Venlo voor een concert met een klassiek karakter. Het concert vond plaats tijdens Viva Classic Live, een driedaags muziekfestival waarbij de stad Venlo geheel in het teken stond van de klassieke muziek. Het concert tijdens Viva Classic Live was het eerste in de reeks van ‘Jong Klassiek’ concerten van het Limburgs Jeugdorkest.

85 Talenten uit Limburg in de leeftijd van 12 tot 25 jaar hebben gedurende de zomer, o.l.v. dirigent Björn Bus, een volledig nieuw repertoire ingestudeerd. Werken van onder meer Sjostakovitsj en Gershwin werden ten gehore gebracht. Het Limburgs Jeugdorkest haalde bovendien nog meer muzikaal talent naar Venlo voor het muzikale spektakel op 7 september. Gedurende het concert begeleidde het orkest twee jonge solisten, die reeds een indrukwekkende staat van dienst hebben opgebouwd. Het betrof allereerst Oda Nuij, winnares van de Finale Jonge Solisten 2013 en het Nederlands Kampioenschap 2013, die op klarinet het ‘Concertino’ van Carl Maria von Weber extra glans gaf. De tweede solist was Rangel Silaev, een rijzende ster op piano van slechts 14 jaar oud met een reeds indrukwekkende internationale carrière. Silaev heeft in de afgelopen jaren al regelmatig concerten verzorgd in binnen- en buitenland en vele prijzen gewonnen met zijn prachtige pianospel. Zijn virtuositeit liet hij horen tijdens het beroemde ‘Rhapsody in Blue’ van George Gershwin.

3405_0

LBM Jeugdorkest rockt in Limburgse openluchttheaters

Het publiek kon in het voorjaar genieten van een reeks concertoptredens aarbij 85 talentvolle muzikanten onder leiding van Björn Bus een spetterend concert met symfonische rockmuziek ten gehore brachten. Op Hemelvaartsdag werd het startschot gegeven van de concertreeks. Dit concert was voor het Limburgs Jeugdorkest tevens de aftrap voor een tour langs drie andere openluchttheaters in Limburg.

Voor de tour langs de openluchttheaters werd gekozen voor een programma van symfonische rockmuziek. Het Limburgs Jeugdorkest werd speciaal voor deze gelegenheid uitgebreid met een combo. Op het programma stonden onder andere werken van The Who en Kayak, maar ook delen uit de ‘Queen Symphony’ van Tolga Kashiff en ‘Concerto for Group and Orchestra’ van Deep Purple-toetsenist Jon Lord. Het Limburgs Jeugdorkest trad na het concert in Valkenburg ook nog op in Openluchttheater Brunssum, in Openluchttheater Theater de Doolhof in Tegelen en in Openluchttheater De Abdijhof in Thorn. Zondag 1 juni gaf het orkest nog een extra (openlucht) concert in het Ursulinenpark in Eijsden. Al deze concerten waren gratis toegankelijk.

3409_0