Blaasmuziekfonds  

De regionale omroep L1 en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) gaan samen projecten ontwikkelen om de cultuur van harmonie- en fanfareverenigingen nog meer zichtbaar te maken.

 

Om de projecten te financieren hebben beide partijen budget gereserveerd voor een blaasmuziekfonds (in totaal € 100.000,-). Uit het fonds worden blaasmuziekinitiatieven gefinancierd die L1 via al haar kanalen (radio, tv, online) bij het publiek brengt.

 

Omroep en muziekbond werken al samen bij het realiseren van de succesvolle tv-serie LEF!, waarin jong hafa-talent een podium krijgt. L1 maakt daarnaast het maandelijkse tv-programma Blaaskracht en op radio iedere zondag een speciale muziekavond van 18.00 tot 21.00 uur.

 

Noël Lebens, voorzitter van de LBM: “Binnen de LBM zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe wegen om de blaasmuziek te versterken. Naast onze vertrouwde activiteiten biedt het blaasmuziekfonds nieuwe mogelijkheden. Geen dichtgetimmerde regeling, maar een muzikale kansengenerator!”.

 

Leo Hauben, hoofdredacteur van L1: “Als omroep zijn we altijd op zoek naar interessante verhalen. Natuurlijk laten we ook concert-opnames horen en zien, maar nog mooier vinden we verhalen uit de wereld van de blaasmuziek. Bijvoorbeeld over jonge talenten, bijzondere verenigingsactiviteiten of cross-over projecten.”

 

Het bijzondere aan deze samenwerking is dat verenigingen en individuen zelf ideeën kunnen aandragen waarmee de blaasmuziek in de kijker wordt gezet.

 

De LBM en L1 zijn dus op zoek naar interessante en leuke initiatieven! Dit betekent dat verenigingen, stichtingen of individuele personen ideeën kunnen aandragen om de blaasmuziek bij een groot publiek in de kijker te zetten. Interesse of een idee? Stuur dan het projectidee in via onderstaande button.

Vragen? 

L1 en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) hebben de handen ineen geslagen en willen gezamenlijk de cultuur van harmonie-, fanfare- en verwante muziekverenigingen in Limburg in de meest brede zin belichten op de L1-kanalen televisie en/of radio en/of online.

 

Het zogenoemde Afstemmingsoverleg, bestaande uit afgevaardigden van L1 en van de LBM, beslist over de ingediende ideeën. De binnengekomen formulieren worden dus getoetst, waarna L1 en LBM - bij een positieve eerste beoordeling - contact opnemen om tot verdere uitwerking te komen waarbij verdere voorwaarden en afspraken besproken worden.

 

Vragen? Neem dan contact op met Silvia Segers-Weusten (consulent muziek Huis voor de Kunsten Limburg) via ssegers@hklimburg.nl of 0475-399264.

Voorwaarden 

 • Wat: cultuur van blaasmuziek in brede zin belichten op de L1-kanalen televisie en/of radio en/of online (relatie met blaasmuziek en/of raakvlakken met muziekverenigingen)
 • Waar: Limburg
 • Wie: verenigingen, stichtingen en individuele personen

Beoordelingscriteria 

 • Achtergronden van de hafa-wereld
 • Verenigingsleven
 • Talentontwikkeling
 • Maatschappelijke functie van muziek
 • Cross-over met andere discipline(s)
 • Samenwerking met anderen (onderwijs, professionals, amateurs, kunstencentra, vrijwilligersorganisaties, verenigingen, enz.)
 • Vernieuwing en/of innovatief karakter
 • Cultuurparticipatie (actief of passief)
 • Cultuureducatie
 • Rolmodellen

Uitgevoerde projecten 

Limburg Doc: Superfanfaar (Veer make es 1 meziek)

Emil en de Blaasmuziek