Première compositie 75 Jaor Vreej 

Zaterdag 29 juni a.s. vindt dé Kick-Off van het project Vrijheid maak je samen plaats bij Adams Muziekcentrale te Ittervoort. Een gezamenlijk project van de drie provinciale muziekbonden: de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), het Verbindend Netwerk Koorzang Limburg (VNK-Limburg) en de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg. Met dit project vieren we onze vrijheid, herdenken we het verleden en leggen we een link met het heden en de toekomst. Dit alles met muziek als verbindend element.

 

Première compositie 75 Jaor Vreej

Op deze dag vindt ook de seizoensafsluiting van De Maestro plaats, een dirigentencursus o.l.v. Jan Cober, waarbij in de ochtend diverse koor-, slagwerk- en orkestdirigenten workshops volgen en praktijkervaring opdoen. Deze editie van De Maestro eindigt in de middag met de première van de compositie 75 Jaor Vreej. De drie muziekbonden gaven componist Christiaan Janssen de opdracht een compositie rondom het thema ‘vrede, vrijheid en verbondenheid’ te maken met daarbij een tekst van muzikant en schrijver Frans Pollux. Op zaterdag 29 juni om 16.30 uur wordt dit werk voor het eerst ten gehore gebracht door Gemengd koor Crescendo Doenrade, het LBT Slagwerkensemble en een projectorkest speciaal samengesteld voor deze dag door orkestdirigent en Maestrodocent Jan Cober. Circa 100 Limburgse muzikanten en zangers komen op deze dag bij elkaar om aandacht te geven aan het provinciale themajaar 75 jaar Bevrijding!

 

Partituren gratis beschikbaar

Na de première overhandigt componist Christiaan Janssen de partituren van deze compositie officieel aan de drie voorzitters van de muziekbonden, de heer N. Lebens (LBM), de heer J. Smeets (VNK-Limburg) en mevrouw M. Pelzer (LBT). De muziekbonden bieden dit muziekwerk gratis aan de aangesloten lidverenigingen aan. Hiermee wordt een eerste stap gezet om onze vrijheid samen te vieren en om dit gevoel door de gehele provincie Limburg door te geven. De 11 minuten durende compositie is in meerdere versies en combinaties te verkrijgen (voor harmonie, fanfare, brassband, slagwerkensemble en koor) en in alle mogelijke Limburgse dialecten uitvoerbaar. Het muziekwerk is voor Limburgse muziekverenigingen die lid zijn van LBM, LBT en VNK-Limburg gratis te downloaden via de website www.janssenmusic.nl.

 

Theatertour Vrijheid maak je samen

Het project Vrijheid maak je samen is een theaterproductie die via de Limburgse Liberation Route plaatsvindt. Deze productie bestaat uit twee onderdelen. Voor de pauze speelt de Limburgse Koorschool (kinderen en jeugd in de leeftijd van 9 tot 19 jaar) de opera Brundibár. Brundibár is een kinderopera van de joodse Tsjechische componist Hans Krása met een libretto van Adolf Hoffmeister, het meest bekend door optredens van de kinderen van het concentratiekamp Theresienstadt in het bezette Tsjechoslowakije. De jeugdopera wordt geproduceerd door de Limburgse Koorschool, in samenwerking met Opera Zuid en Kumulus Muziekschool Maastricht. De regie is in handen van Dönci Bánki.

Na de pauze wordt de compositie 75 jaor Vreej opgevoerd door drie, steeds wisselende, muziekverenigingen. Dat is een lidvereniging van de LBM en de LBT én een koor. Naast de, speciaal voor deze productie geschreven compositie, concerteren de verenigingen ook met hun eigen programma. Meer over de theaterproductie Vrijheid maak je samen is binnenkort te vinden op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg.

Nieuws