Eerste editie Nederlands Klarinetfestival

Eerste editie Nederlands Klarinetfestival  

Eerste editie Nederlands Klarinetfestival gaat in april van start

 

Op initiatief van Arno Piters, klarinettist bij het Koninklijk Concertgebouworkest, hebben musici, orkesten, podia en conservatoria hun krachten gebundeld om de eerste editie van het Nederlands Klarinetfestival van 7 tot en met 10 april tot een groot succes te maken. Sabine Meyer, de klarinetsectie van het Koninklijk Concertgebouworkest, Joris Roelofs, Amsterdam Klezmer Band, het Nederlands Blazers Ensemble. Stuk voor stuk geven zij acte de présence in het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis. Van jazz tot klassiek, van pop tot klezmer. Op het Klarinetfestival hoor je de klarinet in z'n volle breedte!

 

Arno Piters: “Klarinet is het enige instrument dat in alle muziekstijlen vertegenwoordigd is.” Het festival omvat 20 concerten en een wereldrecordpoging wortelklarinetbouwen op zondag 10 april onder leiding van Linsey Pollak uit Australie.

 

Het hele programma, meer informatie en tickets zijn te vinden op www.klarinetfestival.nl.

 

Enkele hoogtepunten uit het programma:

 

Donderdag 7 april 2016

Openingsconcert do 7 april 2016 Nederlands Blazers Ensemble, 20.15 uur, Grote Zaal, Muziekgebouw aan ’t IJ

 

Het veelzijdige Nederlands Blazers Ensemble opent de eerste editie van het Klarinetfestival met een reis door de tijd. In een razende muzikale geschiedenis van de klarinet deelt het Nederlands Blazers Ensemble het podium met topsolisten die later in het festival te horen zijn, waaronder Joris Roelofs en David Kweksilber. Geen betere ploeg om de toon te zetten voor een festival dat dwars door de tijd gaat en grote delen van de wereld bestrijkt.

 

Vrijdag 8 april 2016

Sabine Meyer + Quatuor Modigliani: Meesterlijke kwintetten van Mozart en Brahms, 20.15 uur, Grote Zaal, Muziekgebouw aan ‘t IJ

 

Sabine Meyer geldt als de belangrijkste klarinettist van haar generatie. Grootgebracht in de Duitse school staat ze bekend om de prachtige en de technische perfectie van haar spel, ook in complexe stukken. Ze is open, hartelijk en volstrekt eigenzinnig. Na jaren in gerenommeerde orkesten gespeeld te hebben, waaronder de Berliner Philharmoniker, begon ze een solocarrière – met succes. In dit concert speelt ze met het meesterlijke Franse Quatuor Modigliani.

Meyer is met haar klassieke Duitse achtergrond de ideale vertolker van de klarinetkwintetten van Mozart en Brahms. Beide halen alles uit het instrument wat erin zit, laten het snijden en verleiden. Terwijl Mozart steeds transparant en klassiek blijft, gooit de hoogromantische Brahms de remmen los. De samenwerking tussen Sabine Meyer en Quatuor Modigliani maakt dit echt een concert om naar uit te kijken. Muziektijdschrift The Strad over dit strijkkwartet: ‘Zowel elk afzonderlijk als gezamenlijk spelen zij absoluut briljant’.

 

Zaterdag 9 april 2016

Calefax Rietkwintet: Goldbergvariaties, 13.00 uur, Grote Zaal, Muziekgebouw aan ’t IJ

 

“Dazzlingly, insouciantly”, “brilliantly delivered”. Superlatieven all over voor het Calefax Rietkwintet. Al meer dan 25 jaar spelen deze 5 rietblazers samen. Met hun bijzondere bezetting, met onder andere 2 (bas)klarinettisten, verkennen ze alle grenzen van de muziek en gaan daar smaakvol overheen. We zijn bijzonder vereerd dat ze voor het festival hun succesprogramma ‘Goldberg Variaties’ brengen.

 

Zondag 10 april 2016

Wereldrecordpoging wortelklarinetten bouwen, 11.00 uur, Foyerdeck 1 & Entreehal, Muziekgebouw aan ’t IJ

 

Een klarinet maken van een wortel? Het kan echt! We gaan er zo veel mogelijk proberen te bouwen en samen een wereldrecordpoging doen. Kinderen kunnen een eigen klarinet maken van een wortel, onder leiding van de eenvoudige instructies van de Australische muzikale duizendpoot Linsey Pollak. Hij is muzikant, componist en instrumentenbouwer. Hij is tevens het brein achter deze ‘wortelkunst’, en liet dit onder andere op TEDxSyndey zien. Het idee is om met 300 kinderen (waaronder zo’n 200 leerlingen van Amsterdamse weekendscholen), onder begeleiding, in minder dan anderhalf uur deze wereldrecordpoging uit te voeren. Wortel in de aanslag, gaatjes tekenen, boren, en spelen maar!

Nieuws 

02 februari 2023

Be-Leef muziek »

31 januari 2023

Eurofestival 2023 »

31 januari 2023

Solistenconcoursen 2023 »