Een nieuw seizoen van de zesdelige dirigentenworkshop ‘De Maestro’

Een nieuw seizoen van de zesdelige dirigentenworkshop ‘De Maestro’ 

Na de start van het muzikale seizoen staat de zesdelige dirigentenworkshop ‘De Maestro’ weer op de planning. Een uitgelezen kans voor dirigenten en directiestudenten om hun kennis en kunde van het dirigeren bij te spijkeren. ‘De Maestro’ is een initiatief van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) en staat onder leiding van dirigent Jan Cober. De eerste workshop vindt plaats op zaterdag 28 oktober a.s. van 09.00 uur tot 16.30 uur bij Adams Muziekcentrale (Aziëstraat 17-19, Ittervoort). De overige vijf workshops zijn op 2 december 2017, 20 januari 2018, 10 maart 2018, 21 april 2018 en 16 juni 2018. Inschrijven is nog mogelijk!

 

Het doel van de workshops is om verdieping te bieden in het directievak en de muzikale horizon van de deelnemers te vergroten. Ook draagt het volgen van ‘De Maestro’ bij aan het onderhouden en uitbreiden van het netwerk van de deelnemers. In thematisch gestructureerde workshops worden de diverse aspecten van het dirigeren behandeld. Ter ondersteuning van het theoriegedeelte wordt gewerkt met diverse gastsprekers. Bij ieder thema vindt tevens een koppeling naar de praktijk plaats. Per workshop fungeert een ander HaFaBra-orkest als praktijkensemble.

 

De eerste workshopdag vindt plaats op zaterdag 28 oktober 2017 en heeft het thema: ‘Da Capo al Fine‘. De workshop gaat over de opbouw en ontwikkeling van een harmonie- en fanfareorkest met o.a. aandacht voor ledenwerving, beleid, activiteiten en repertoire. Harmonie St.-Cecilia Grevenbicht-Papenhoven verzorgt als praktijkorkest het middaggedeelte. De tweede workshopdag (zaterdag 2 december 2017) staat in het teken van ‘Frans Scheepers - filosofie en werkwijze’. Hier wordt gesproken over de voorbeeldfunctie van de dirigent en de kracht van eigen instrumentaties. Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden fungeert ’s middags als praktijkorkest. Tijdens de derde workshopdag (zaterdag 20 januari 2018) staat ‘Communicatie in woord en beeld’, in het bijzonder de relatie tussen de professionele dirigent en de amateurmuzikant, centraal. Brass Band Merum treedt hierbij op als praktijkorkest. De vierde workshop (zaterdag 10 maart 2018) heeft ‘De gestiek’ als thema, waarin dirigeertechniek onderwerp van discussie is. Het middagprogramma wordt opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie van Thorn. Tijdens de vijfde workshop (zaterdag 21 april 2018) staat ‘De leidende rol van bugel en klarinet’ op het programma. Het praktijkorkest voor deze vijfde workshop is Fanfare Aurora Baexem. Op zaterdag 16 juni 2018 wordt de workshopreeks afgesloten met als thema ‘Kamermuziek als basis van het orkestspel’. Hierbij zorgt de medewerking van musici van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam en ensembles van de WMC Biënnale voor een mooie afsluiting.

 

De zes bijeenkomsten vinden plaats van 09.00 uur tot 16.30 uur bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort en bij Abdij Rolduc (zaterdag 16 juni 2018).

 

Deelnemen aan ‘De Maestro’ kan op twee manieren. Als actieve deelnemer of als auditor. Tevens is het mogelijk om te kiezen voor het volgen van de totale cursus of slechts een gedeelte ervan. Het wordt echter aangeraden om de volledige workshopreeks te volgen. De kosten voor actieve deelname bedragen € 95,- per persoon per workshopdag. De deelnemers worden hierbij interactief bij de cursus betrokken en dirigeren het praktijkorkest. Om een kwalitatief goede cursus te kunnen garanderen, zijn het aantal plekken voor actieve deelname beperkt. Auditoren betalen € 50,- per workshopdag. Hiervoor zijn meer plekken beschikbaar. Bedragen zijn inclusief cursusmateriaal, consumpties en een lunch.

Nieuws 

02 februari 2023

Be-Leef muziek »

31 januari 2023

Eurofestival 2023 »

31 januari 2023

Solistenconcoursen 2023 »