“Op concours gaan is voor ons geen beladen begrip, maar een manier om muzikale verdieping en saamhorigheid te bereiken”

Tijdens het Klankkleur Festival 2024 spraken we met Koos van Megen, voorzitter van Fanfare Sint Nicolaas Broekhuizen. Hij vertelde over de voorbereidingen voor hun concoursoptreden, de doelen van de vereniging en hoe zij samen toewerken naar muzikale groei en saamhorigheid. Hoewel het optreden op dat moment nog moest plaatsvinden, gaf Koos een inspirerend beeld van hoe het concours een bijzondere rol speelt binnen de fanfare. Het gesprek bood een kijkje achter de schermen en liet zien hoe muziek niet alleen draait om presteren, maar ook om verbinding en plezier.

Ontwerp zonder titel (2)

Foto door: Celine van Veldhoven (medewerker communicatie & PR)

Hoe hebben jullie het Klankkleur Festival ervaren?
“Voor ons was het vooral een bewuste keuze om deel te nemen aan het concours. Dit doen we eens in de vijf jaar om ons door een jury te laten beoordelen. Dat is voor ons niet nieuw, maar het past perfect binnen onze doelen: ons muzikale niveau verhogen en de saamhorigheid binnen de fanfare vergroten. Een concoursjaar is daar ideaal voor. Als je met een goed gevoel van het podium afstapt, heb je je doel bereikt. Dat gevoel hebben we in eigen hand.”

 

Wat betekent het voor jullie om hier op het festival te staan?
“Het concours zelf was voor ons het doel. Hier op het Klankkleur Festival kunnen we dat realiseren. Dat is wat het voor ons zo bijzonder maakt.”

 

Kunnen jullie iets vertellen over de voorbereidingen voor dit optreden?
“Onze voorbereidingen begonnen al in februari. Voor de zomer hadden we twee concerten, waaronder het Peeltoernooi in Meijel, dat ook met een beoordeling was. Zo konden we oefenen in een soortgelijke setting. We hebben ervoor gezorgd dat de stukken die we wilden spelen uitvoerbaar waren.

Na de zomervakantie pakten we het weer op. Vanaf september hebben we intensief gerepeteerd, met onder andere een repetitiemiddag, waarin we o.l.v. specialisten per instrumentgroep gerepeteerd hebben. In oktober startte onze eindsprint: vanaf dat moment repeteerden we twee keer per week, en afgelopen week zelfs vaker. Gisteren hadden we de generale repetitie en vandaag was het moment van de waarheid, om half twee.”


Hoe zorgden jullie voor een goede balans tussen presteren en plezier?

“De intensiteit ging omhoog vanaf oktober, maar we zijn erin geslaagd om het concours niet te beladen te maken, zoals dat dertig jaar geleden misschien wel was. Een aparte werkgroep heeft na de repetities activiteiten georganiseerd, om de sfeer goed te houden.”

”We hebben een verenigingsfeest gepland met eten, drinken en een DJ. Dat laat zien hoe belangrijk de saamhorigheid voor ons is. Het gaat niet alleen om presteren, maar ook om samen plezier maken.”


”Vanavond vieren we ons succes, ongeacht de uitslag” - Koos van Megen


Wat wilden jullie met jullie act overbrengen aan het publiek?
”Ons optreden voor het publiek had geen specifiek doel, behalve de hoop dat het publiek van onze uitvoering had genoten. Omdat er na dit optreden een vakkundige beoordeling volgde, werden we extra uitgedaagd om ons beste te presteren. We vinden het hartstikke leuk om dit eens in de vijf jaar te doen.”

 

Hebben jullie specifieke muzikale keuzes gemaakt voor dit festival?
“De dirigent had hierin het laatste woord. We hebben twee stukken gespeeld die we nog steeds met plezier spelen. De keuze van de stukken is cruciaal voor het succes van het optreden, omdat zij de muzikale sfeer bepalen en de uitvoering versterken.”

 

Wat was het mooiste of meest memorabele moment voor jullie tijdens het festival?
“Het mooiste moment was toen we klaar waren met ons optreden en het publiek ons beloonde met een staande ovatie, dat ook nog vrij lang aanhield. Dat was zo bijzonder. Iedereen in ons orkest keek elkaar aan met een gevoel van: We hebben het geflikt. Dat moment, dat je samen presteert als vereniging, neemt niemand je meer af.”

 

Hebben jullie een boodschap voor andere deelnemers of het publiek?
“Als je de kans krijgt om als orkest op concours te gaan, grijp die kans. Doe het niet per se voor de punten, maar om je kwaliteit te verhogen en de saamhorigheid binnen de groep te vergroten. Het is een prachtige ervaring die je als vereniging sterker maakt.”

 

Is er nog iets dat jullie graag kwijt willen over jullie optreden of het festival?
“Wij zijn ontzettend tevreden. Het was een geweldige ervaring.”


Voor meer informatie over het Klankkleur festival 2024, inclusief details over de deelnemende groepen van deze editie, de programma’s en de puntentelling, kun je hier de festivalpagina van Stichting Klankkleur Limburg raadplegen:

Meer nieuws

Een Tune voor de Limburgse blaasmuziek

Vanaf november klinkt tijdens de concertconcoursen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) een nieuwe...

Bestuurssamenstelling per 1 januari 2025

In de Algemene Ledenvergadering van 2 november is de nieuwe bestuurssamenstelling van de LBM per...

Leer dirigeren (met korting)

In november 2024 start een nieuwe cursusreeks van de provinciale opleiding tot assistent-dirigent in Venlo,...