Limburgs Jeugdorkest 2017 

Na een aantal prachtige concerten in 2016 maakt de organisatie van het Limburgs Jeugdorkest zich alweer op voor een aantal mooie concerten in het voorjaar en de zomer van 2017. Deze keer zal het Limburgs Jeugdorkest van zich laten horen tijdens het WMC en op het Eurofestival, waarbij uitwisselingen plaatsvinden met jeugdorkesten van over de hele wereld!

 

De afgelopen jaren heeft het Limburgs Jeugdorkest, een initiatief van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, spannende en uitdagende concerten verzorgd door heel Limburg en daarbuiten. 2016 was een topjaar voor het Limburgs Jeugdorkest, met een concert in het Forum in Sittard dat mooi is vastgelegd door L1 en een ultiem cross-over project met de muzikanten van rockband Storksky waarbij zelfs Paradiso in Amsterdam werd aangedaan.

 

Het Limburgs Jeugdorkest is een harmonieorkest en is toegankelijk voor jongeren vanaf C-niveau die op zoek zijn naar een muzikale uitdaging en dit willen delen met leeftijdsgenoten. Net als vorig jaar zal deze keer een repetitieweekend met overnachting deel uitmaken van de voorbereidingen, zodat we enerzijds intensief kunnen werken en anderzijds ook veel plezier kunnen maken. Het Limburgs Jeugdorkest staat onder leiding van dirigent Björn Bus.

 

Eurofestival en WMC Young Generations

 

De jongeren die er 4 jaar geleden tijdens het WMC bij waren, kunnen zich de periode met de jeugdorkesten uit Spanje en Columbia nog goed herinneren: repetities waarbij muzikanten van beiden orkesten gemixt werden tot een nieuw orkest, een dirigent die geen Engels sprak maar tóch samen muziek kon maken en de dansjes op het podium na afloop van het concert met de Colombianen. Het was één groot feest en in 2017 is het Limburgs Jeugdorkest opnieuw uitgenodigd door het WMC om onderdeel uit te maken van dit uitwisselingsproject. Het project Young Generations houdt in dat een aantal jeugdorkesten uit landen binnen en buiten Europa naar het WMC komen om daar in de periode van het WMC samen te musiceren, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Daarnaast is het voor deelnemende muzikanten mogelijk om zich (via de organisatie van het WMC) aan te melden voor workshops op Rolduc. De concerten voor het WMC vinden plaats op 14, 15 en 16 juli.

 

Als voorproefje op de optredens van het Limburgs Jeugdorkest tijdens het WMC, zullen we een concert geven als afsluiting van het Eurofestival dat in 2017 haar 20-jarig jubileum viert. Dit festival voor jeugdorkesten biedt jaarlijks een podium aan ongeveer 25 jeugdorkesten uit binnen- en buitenland, die door een deskundige jury worden beoordeeld. Dit concert vindt plaats op zondag 14 mei om 19.30 uur.

 

Vanwege het internationale karakter van de concerten hebben we dit jaar gekozen voor een muzikaal programma dat zich richt op de verschillende muziekstijlen die de wereld rijk is. Van typisch Limburgs naar Spanje en via opzwepende dansritmes naar Zuid Amerika. Daarnaast zullen we op het WMC de winnende compositie spelen van de door de LBM uitgeschreven compositiewedstrijd. Kortom, weer een uitdagend project waarbij het Limburgs Jeugdorkest zich kan profileren als hét talentenorkest van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen.

 

Het project van 2017 bestaat uit twee onderdelen, maar wordt als één project gezien. Dit betekent dus dat we beide onderdelen in principe met dezelfde bezetting willen werken en dat grotendeels hetzelfde programma wordt gespeeld.

 

Repetitie- en concertdata

Datum

Activiteit

Tijd

Zaterdag 6 mei

Repetitieweekend met overnachting

9.00 uur start, De Veurs in Voeren

Zondag 7 mei

Repetitieweekend

21.00 uur einde, De Veurs in Voeren

Woensdag 10 mei

Generale repetitie

20.00 – 22.15 uur, Fanfarezaal in Echt

Zondag 14 mei

Concert Eurofestival

18.30 uur, Cultureel Centrum Don Bosco in Heel

Zaterdag 8 juli

Repetitiedag

10.00 – 18.00 uur, Fanfarezaal in Echt

Woensdag 12 juli

Generale repetitie

20.00 – 22.15 uur, Fanfarezaal in Echt

Vrijdag 14 juli

Concert WMC (praktijkorkest dirigentencursus)

19.30 – 22.00 uur, Rolduc in Kerkrade

Zaterdag 15 juli

Concert WMC (praktijkorkest dirigentencursus)

09.30 – 13.00 uur, Rolduc in Kerkrade

Zaterdag 15 juli

Repetitie met Banda Juvenil de la Comunitat Valencia

14.00 – 15.30 uur, Rolduc in Kerkrade

Zaterdag 15 juli

Concert WMC (concertpartner Young Generations)

20.00 – 22.00 uur, Borenburg in Voerendaal

Zondag 16 juli

Repetitie met European Union Youth Wind Orchestra

18.00 – 19.00 uur, De Maaspoort in Venlo

Zondag 16 juli

Concert WMC (concertpartner Young Generations)

20.00 – 22.00 uur, De Maaspoort in Venlo

Belangrijk om te weten:

  • Tijdens repetities en concerten wordt 100% aanwezigheid geëist. Houd de geplande data dus vrij in je agenda. Mocht je uiteindelijk toch op één of meer repetities niet aanwezig kunnen zijn of ben je niet aanwezig zonder afmelding, dan kun je worden uitgesloten van deelname aan het project. Besluiten hierover worden genomen door de LBM in samenspraak met de dirigent.
  • Aanmelden voor dit project kan tot en met 1 maart 2017.
  • Bij overinschrijving voor een instrumentgroep kunnen audities worden gehouden. Hierbij maakt het niet uit of je eerder hebt deelgenomen aan een project van het Limburgs Jeugdorkest of niet. De audities worden ingepland op woensdag 29 maart 20.00 uur in het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond. Je hoort uiterlijk in de week van 6 maart of je wordt uitgenodigd voor een auditie.
  • De kosten voor deelname bedragen 40 euro per persoon. Hierbij is de muziek, overnachting en het eten tijdens het repetitieweekend inbegrepen. Je wordt verzocht om dit bedrag contant af te rekenen bij aankomst op het repetitieweekend.

 

Tenslotte:

Wil je meer informatie over het Limburgs Jeugdorkest? Neem contact op met Silvia Segers-Weusten (consulent muziek bij het Huis voor de Kunsten Limburg) via ssegers@hklimburg.nl/0475-399299 of Josien Vermeeren (bestuurslid LBM) via jcpvermeeren@home.nl/06-42442466

 

Hopelijk tot ziens op de eerste repetitie van het Limburgs Jeugdorkest!