Finale Jonge Solisten 2017 

Hoornist Camiel Lemmens uit Grevenbicht won de Finale Jonge Solisten 2017. Hij kreeg van de jury maar liefst 94,5 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Concerto, Op. 8’ van F. Strauss. Hij mocht uit handen van Gouverneur Theo Bovens de wisseltrofee in ontvangst nemen. André Seerden overhandigde hem de prijs van het Conservatorium Maastricht.

 

Tijdens de Finale Jonge Solisten 2017 werden ook in andere divisies prijzen uitgereikt. Zo won Cas Limpens (kleine trom) van Kon. Erk. Fanfare St.-Caecilia uit Wijnandsrade in de jeugddivisie met 90 punten met lof der jury. Cailean Paas (dwarsfluit) van Harmonie St.-Cecilia uit Koningsbosch won met 88 punten in de vijfde divisie. In de vierde divisie won Lynn Tijssen (hoorn) van Fanfare St.-Antonius uit Genhout met 91 punten met lof der jury. De derde divisie is gewonnen door Janneke Hermans (dwarsfluit) van Harmonie St.-Caecilia uit Ohé en Laak met 91 punten met lof der jury en de tweede divisie door Nina Smeets (dwarsfluit) van Harmonie St.-Caecilia uit Hoensbroek met 94 punten met lof der jury.

 

De jury bestond uit de heren Jos van de Braak en Fried Dobbelstein.

Downloads 

Foto: Rein Bollen

Maar liefst 58 solisten uit verschillende divisies namen op zondag 25 juni jl. in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel deel aan de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). De deelnemers, die via voorrondes waren geselecteerd, streden om de wisseltrofee, de mogelijkheid een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht en om optredens met het Limburgs Jeugdorkest en tijdens de LBM Concertconcoursen. Ook maakten zij kans op een solistisch optreden met de philharmonie zuidnederland en tijdens Cultureel Lint in Weert. Tevens waren er masterclasses, tegoedbonnen van Adams Muziekcentrale en vrijkaarten voor concerten (beschikbaar gesteld door philharmonie zuidnederland en Stichting Cultureel Aerwinkel) te winnen. Ook konden deelnemers een rol in de muziekserie LEF! op L1TV bemachtigen.

 

Sef Thissen overhandigde de winnaars per divisie een LEF!-voucher. Met deze voucher kunnen de jongeren deelnemen aan de TV-serie LEF!. In het programma praat Sef Thissen met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie voor muziek en wordt het verenigingsleven van de solisten in beeld gebracht.

 

Raymond Vievermanns van philharmonie zuidnederland selecteerde Maarten Takken (klarinet, eerste divisie) voor een solistisch optreden tijdens de HaFa-concerten van philharmonie zuidnederland. De LBM organiseert tenslotte in het voorjaar van 2018 een tweetal masterclasses voor jonge koper- en houtblazers. De jury van de Finale Jonge Solisten selecteerde hiervoor per sectie een achttal kandidaten.

 

Deze muzikale finale met mooie optredens van jonge, talentvolle muzikanten vond plaats in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel en was voor iedereen toegankelijk.

 

Met de Finale Jonge Solisten wil de LBM jonge muzikanten de kans geven om hun muzikale talenten te tonen. Naast een gedegen opleiding en het opdoen van podiumervaring, moet de positief-kritische jurering bijdragen aan de stimulering en verbetering van de muzikale prestaties van jongeren in Limburg.