Solistenconcoursen & Finale Jonge Solisten 

De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) organiseert jaarlijks solistenconcoursen voor jonge muzikanten en ensembles. Jonge muzikanten kunnen podiumervaring opdoen en krijgen de kans om hun muzikale talenten te tonen. Ze worden daarbij gejureerd door een deskundige jury. De door de LBM geauspicieerde concoursen worden georganiseerd conform de landelijk vastgestelde richtlijnen. De winnaars van de diverse afdelingen per concours kunnen worden uitgenodigd voor de Finale Jonge Solisten.

Geauspicieerde solistenconcoursen 2018 

4 maart

Elsene Solistentoernooi, Nieuwstadt

Harmonie Les Amis Reunis

 

18 maart

Hubert Hermens Solistenconcours, Munstergeleen

Muziekfederatie De Onderbanken

 

25 maart

Huub Urlings Solistenconcours, Buchten

Fanfare St.-Jozef

 

7 en 8 april

Chris Goossens Solisten Concours, Ohé en Laak

Harmonie St.-Caecilia

 

15 april

Roderlandtoernooi, Kerkrade-Bleijerheide

Harmonie St.-Aemiliaan

 

22 april

Lei Extra Solistenconcours, Hulsberg

Kon. Fanfare St.-Caecilia

 

22 april

Open Peel en Maas Solistenconcours, Helden (pilot)

Fanfare Sint Cecilia

Downloads 

Foto: Rein Bollen

Finale Jonge Solisten 2018 

De winnaars van de geauspicieerde voorrondes gaan door naar de Finale Jonge Solisten, die in 2018 op zondag 24 juni plaatsvindt.

Prijzen 2017 

Prijzen voor de winnaar

 

Wisseltrofee

De winnaar van de Finale Jonge Solisten strijdt om de wisseltrofee, een trofee die de solist een jaar lang thuis mag bewonderen.

 

Conservatorium Maastricht

Het Conservatorium Maastricht biedt de winnaar van de Finale Jonge Solisten een prijs aan. Deze prijs bestaat uit het wettelijk collegegeld voor een jaar studeren aan het Conservatorium Maastricht. Aanvang van de studie: binnen twee jaar na uitreiking van de prijs. Voorwaarde is wel dat de winnaar zich middels de reguliere toelatingsprocedure weet te kwalificeren en aangenomen wordt door de selectiecommissie. Als de winnaar wordt aangenomen bij het Conservatorium Maastricht, dient hij/zij zich als 1e inschrijving in te schrijven bij het Conservatorium Maastricht.

 

Solistisch optreden tijdens de LBM Concertconcoursen

De winnaar mag een solistisch optreden verzorgen tijdens de LBM Concertconcoursen in TheaterHotel De Oranjerie. Dit optreden, indien gewenst met pianobegeleiding, wordt tevens live uitgezonden op L1 Radio.

 

Solistisch optreden met het Limburgs Jeugdorkest

De winnaar mag een solistisch optreden verzorgen met het Limburgs Jeugdorkest. De precieze invulling is afhankelijk van de projecten van het Limburgs Jeugdorkest.

 

Prijzen voor de divisiewinnaars

 

Deelname aan TV-serie LEF!

De winnaar per divisie wordt uitgenodigd voor de TV-serie LEF! op L1TV. LEF!, een productie van L1, wordt in het najaar opgenomen. Presentator/bariton Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie voor muziek. De LBM wil de wereld buiten de blaasmuziek meer laten zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van talentontwikkeling, wat de jeugd in zijn mars heeft en hoe leuk het is om muziek te maken. Kijk voor meer informatie en voor de opnames van afgelopen jaar op www.l1.nl/lef of kijk terug.

Solistisch optreden met philharmonie zuidnederland

 

Uit de deelnemers van de tweede en eerste divisie wordt door een afgevaardigde van philharmonie zuidnederland (PZN) een solist geselecteerd die tijdens de HaFa-concerten van PZN een solistisch optreden mag geven samen met de PZN.

 

Solistisch optreden tijdens Cultureel Lint

 

Het culturele seizoen wordt in Weert geopend op zondag 17 september. De binnenstad van Weert is van 13.00 tot 18.00 uur de plek voor families, vrienden, jong en oud. Tijdens deze koopzondag bruist het centrum nog meer dankzij de vele culturele activiteiten en acts. Professionele en amateurkunstenaars, verenigingen en culturele instellingen laten het publiek genieten van muziek, dans, theater en beeldende kunst. Pleinen worden omgetoverd tot ware feestpodia. Straatartiesten brengen de winkelstraten tot leven. Winkeliers en horecaondernemers stellen hun winkel of terras open voor optredens. In de vorige editie bezochten ruim 17.000 bezoekers het evenement. In deze entourage biedt het Cultureel Lint een podium aan finalisten van de Finale Jonge Solisten.Zij zullen samen met een jonge professional en een leerling uit de talentklas van Rick optreden in de Bethelkerk of de concertzaal van Rick.

 

Masterclasses voor Hout- en Koperblazers

 

Verder zal door de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen een tweetal masterclasses worden ingericht voor koper- en houtblazers. De jury van de Finale Jonge Solisten zal per sectie een achttal kandidaten selecteren voor deze masterclasses. De datum en de locatie waarop de masterclasses zullen worden gehouden zullen tijdig bekend gemaakt worden.

 

Vrijkaarten

 

Stichting Cultureel Aerwinkel

Stichting Cultureel Aerwinkel stelt drie vrijkaarten voor het concert op 2 juli van Blaaskwintet Zuiderwind & sopraan Cynthia Knoch inclusief een meet and greet beschikbaar (om 14.00 uur, Kasteel Aerwinkel, Aerwinkelsallee 1, 6061 GT, Posterholt). De jury zal bepalen welke solisten de vrijkaarten winnen. Meer informatie is op www.cultureelaerwinkel.nl te vinden.

 

philharmonie zuidnederland

philharmonie zuidnederland geeft voor iedere divisie een vrijkaartje én een kijkje achter de schermen voor concerten in Maastricht of Eindhoven. Ouders en/of andere gezinsleden mogen als begeleiders mee. De jury zal bepalen welke solisten de vrijkaarten winnen.

 

Cadeaubonnen

 

Adams

Adams Muziekcentrale in Ittervoort schenkt twee cadeaubonnen ter waarde van € 75.-. De jury zal bepalen welke solisten de cadeaubonnen winnen.

Foto: Rein Bollen

Vorige edities 

2017 

Hoornist Camiel Lemmens uit Grevenbicht won de Finale Jonge Solisten 2017. Hij kreeg van de jury maar liefst 94,5 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Concerto, Op. 8’ van F. Strauss. Lees meer

2016 

Trompetist Romano Diederen uit Schinnen won de Finale Jonge Solisten 2016. Hij kreeg van de jury maar liefst 93 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Nordische Fantasie’ van Th. Hoch in de eerste divisie. Lees meer

2015 

Klarinettiste Sophie Schreurs uit Horst heeft de Finale Jonge Solisten 2015 gewonnen. Met haar vertolking van ‘Sonata’ van F. Poulenc in de eerste divisie veroverde ze de harten van de jury en kreeg zij 93 punten met lof der jury. Lees meer

2014 

Loes Geelen uit Neer heeft de Finale Jonge Solisten 2014 gewonnen. Met haar uitvoering op bugel van Two Faces van Gilles Rocha, behaalde zij in de eerste divisie 95,5 punten, een eerste prijs met lof der jury. Lees meer