Solistenconcoursen & Finale Jonge Solisten 

De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) organiseert jaarlijks solistenconcoursen voor jonge muzikanten en ensembles. Jonge muzikanten kunnen podiumervaring opdoen en krijgen de kans om hun muzikale talenten te tonen. Ze worden daarbij gejureerd door een deskundige jury. De door de LBM geauspicieerde concoursen worden georganiseerd conform de landelijk vastgestelde richtlijnen. De winnaars van de diverse afdelingen per concours kunnen worden uitgenodigd voor de Finale Jonge Solisten.

Geauspicieerde solistenconcoursen 2021 

10 - 11 juli 2021

Zwentibold Solistenconcours - Guttecoven

Fanfare St.-Caecilia

 

AFGELAST

Elsene Solistentoernooi, Nieuwstadt

Harmonie Les Amis Reunis

 

AFGELAST

Chris Goossens Solisten Concours, Ohé en Laak

Harmonie St.-Caecilia

 

AFGELAST

Lei Extra Solistenconcours, Hulsberg

Kon. Fanfare St.-Caecilia

 

AFGELAST

Open Peel en Maas Solistenconcours, Helden

Fanfare Sint Cecilia

 

AFGELAST

Roderlandtoernooi, Kerkrade-Bleijerheide

Harmonie St.-Aemiliaan

 

AFGELAST

Hubert Hermens Solistenconcours, Wijnandsrade

Muziekfederatie De Onderbanken

Downloads 

Foto: Rein Bollen

Finale Jonge Solisten 2020 

De Finale Jonge Solisten, die in 2020 op zondag 28 juni in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel plaats zou vinden, is afgelast.

Prijzen 2019 

Prijzen voor de winnaar

 

Wisseltrofee

De winnaar van de Finale Jonge Solisten strijdt om de wisseltrofee, een trofee die de solist een jaar lang thuis mag bewonderen.

 

Conservatorium Maastricht

Het Conservatorium Maastricht biedt de winnaar van de Finale Jonge Solisten een prijs aan. Deze prijs bestaat uit 5 lessen van een uur bij een hoofdvakdocent van het Conservatorium.

 

Solistisch optreden tijdens de LBM Concertconcoursen

De winnaar én de runner up mag een solistisch optreden verzorgen tijdens de LBM Concertconcoursen op 20 en 27 oktober a.s. in TheaterHotel De Oranjerie. Dit optreden, indien gewenst met pianobegeleiding, wordt tevens live uitgezonden op L1 Radio.

 

Solistisch optreden met het LBM Jeugdorkest

De winnaar mag een solistisch optreden verzorgen met het LBM Jeugdorkest. De precieze invulling is afhankelijk van de projecten van het LBM Jeugdorkest.

 

Prijzen voor de divisiewinnaars

 

Bondslegpenning

Voor de hoogst geëindigde per divisie stelt de LBM een bondslegpenning beschikbaar. Iedere deelnemer ontvangt een diploma en van elk jurylid een beoordelingsstaat in woorden en cijfers.

Solistisch optreden met philharmonie zuidnederland

 

Uit de deelnemers van de eerste divisie wordt door een afgevaardigde van philharmonie zuidnederland (PZN) een solist geselecteerd die tijdens de HaFa-concerten van PZN een solistisch optreden mag geven samen met de PZN.

 

Solistisch optreden tijdens Cultureel Lint Weert

 

RICK (Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie) nodigt enkele solisten uit om tijdens het Cultureel Lint in Weert (met de opening van het culturele seizoen) een solistisch optreden samen met een solist uit talentenklas en een young professional te verzorgen.

 

Vrijkaarten

 

Philharmonie zuidnederland geeft voor iedere divisie een vrijkaartje voor concerten in Maastricht of Eindhoven. Ouders en/of andere gezinsleden mogen als begeleiders mee.

 

Cadeaubonnen

 

Adams Muziekcentrale in Ittervoort schenkt twee cadeaubonnen ter waarde van

€ 75. De jury zal bepalen welke solisten de cadeaubonnen winnen.

 

Triepels Slagwerk uit Geleen biedt 5 cadeaubonnen ter waarde van € 30 aan.

Foto: Rein Bollen

Vorige edities 

2019 

Saxofonist Sjors Uitjens uit Thorn won de Finale Jonge Solisten 2019. Hij kreeg van de jury 95,5 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn sublieme vertolking van 'Concerto for Alto Saxophone - Mvt. 1 Song: Fire in the Earth' van David Maslanka. Lees meer

2018 

Sopraan-saxofonist Tom Linssen uit Maasbracht-Beek won de Finale Jonge Solisten 2018. Hij kreeg van de jury maar liefst 95,5 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Concertino’ van P. Harvey. Lees meer

2017 

Hoornist Camiel Lemmens uit Grevenbicht won de Finale Jonge Solisten 2017. Hij kreeg van de jury maar liefst 94,5 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Concerto, Op. 8’ van F. Strauss. Lees meer

2016 

Trompetist Romano Diederen uit Schinnen won de Finale Jonge Solisten 2016. Hij kreeg van de jury maar liefst 93 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Nordische Fantasie’ van Th. Hoch in de eerste divisie. Lees meer

2015 

Klarinettiste Sophie Schreurs uit Horst heeft de Finale Jonge Solisten 2015 gewonnen. Met haar vertolking van ‘Sonata’ van F. Poulenc in de eerste divisie veroverde ze de harten van de jury en kreeg zij 93 punten met lof der jury. Lees meer

2014 

Loes Geelen uit Neer heeft de Finale Jonge Solisten 2014 gewonnen. Met haar uitvoering op bugel van Two Faces van Gilles Rocha, behaalde zij in de eerste divisie 95,5 punten, een eerste prijs met lof der jury. Lees meer