Een Tune voor de Limburgse blaasmuziek
Vanaf november klinkt tijdens de concertconcoursen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) een nieuwe tune. Deze korte compositie, geïnspireerd door het Limburgs Volkslied, markeert het moment van bijvoorbeeld de prijsuitreikingen. Rob Mennen legde de tune vast met een koperensemble van de Koninklijke Harmonie van Thorn en geluidstechnicus Jo Smeets in de kerk van Neeritter. In dit interview deelt Rob zijn inspiratie en het proces achter deze bijzondere muzikale aankondiging.
Foto door: Herman Nieskens (bestuurslid LBM)
Rob Mennen, een veelzijdige musicus en blazer, deelt zijn ervaringen over het componeren van een speciale tune voor LBM. Toen hij door een bestuurslid van de LBM werd gevraagd om een korte tune te bedenken, aarzelde hij niet. "Ik ben geen componist, maar uitdagingen als deze vind ik interessant. De tune moest heel functioneel zijn – een signaal voor het publiek dat er een uitslag op komst is."
Mennen besloot zijn Limburgse roots in het stuk te verweven. "LBM staat voor Limburg, en dat wilde ik laten terugklinken in de tune. Het moest kort, krachtig en herkenbaar zijn, en met een feestelijke sfeer. Uiteindelijk is het stuk 16 seconden geworden." Voor de uitvoering koos hij blazers, wat volgens hem het juiste instrumentarium is voor een krachtige aankondiging. "Een piano zou de plank volledig misslaan. De blazers geven het de juiste kracht en herkenbaarheid."
"Het bestuur was unaniem enthousiast, en ik heb geen spijt van mijn keuzes. Dit is precies zoals ik het wilde hebben."
Creatief Proces en Opname
Het creatieve proces kwam volledig van Mennen zelf, zonder invloed van anderen. "Ik wilde dat het puur mijn eigen werk zou zijn. Het doel was dat mensen de herkenbaarheid erin zouden voelen en de Limburgse elementen zouden waarderen."
Voor de opname schakelde hij de hulp in van een koperensemble uit de Koninklijke Harmonie van Thorn en geluidstechnicus Jo Smeets. "We hebben een speciale locatie gekozen: de kerk in Neeritter, waar ik ben opgegroeid. Dit gaf het stuk niet alleen een bijzondere akoestiek, maar versterkte ook het live-gevoel." Het opnemen van het korte stuk bleek uitdagend. "Ondanks dat de tune maar 16 seconden duurt, hadden we een uur nodig om het perfect vast te leggen. Eenvoudige muziek is vaak het meest complex, en we hebben geëxperimenteerd met de opstelling van de blazers om de beste klank te krijgen."
Elementen van het Limburgs Volkslied
Mennen’s Limburgse achtergrond speelt een grote rol in de compositie. "Ik ben zelf Limburger en opgegroeid in de wereld van harmonieorkesten. Daarom wilde ik bewust elementen van het Limburgs Volkslied toevoegen. Hoewel het stuk primair voor concoursen is bedoeld, zou het mooi zijn als het onverwacht ook voor andere gelegenheden wordt gebruikt. Het is een herkenbaar signaal, een eenvoudige aankondiging dat iets belangrijks staat te gebeuren."
Artistieke Visie en Toekomst
Op de vraag hoe hij zijn eigen schrijfstijl zou omschrijven, zegt Mennen dat hij vooral praktisch te werk gaat. "Het is functioneel geschreven, met een helder doel voor ogen. Elke goede musicus zou dit kunnen maken, maar ik ben er trots op dat de tune goed ontvangen is en dat de opdrachtgever tevreden is."
De mogelijkheid om een muzikale bijdrage te leveren aan de Limburgse muziektraditie betekent veel voor Mennen. "Het is een eer om iets te kunnen toevoegen dat bijdraagt aan de Limburgse cultuur."
Naast dit project houdt hij zich bezig met diverse muzikale activiteiten. Zo is hij betrokken bij The Beat Limburg, waar hij zowel de jury samenstelt als de presentatie verzorgt. Daarnaast neemt hij elke maand een nieuwe aflevering op voor Blaosriek. Hiervoor bezoekt hij telkens een andere vereniging die bij de LBM is aangesloten, verspreid door heel Limburg. Hij reist hiervoor door heel Limburg en ontmoet enthousiaste amateurmuzikanten met bijzondere, grappige en ontroerende verhalen. Maandelijks verschijnt er een nieuwe aflevering via de socials van LBM.
Meer nieuws
“Op concours gaan is voor ons geen beladen begrip, maar een manier om muzikale verdieping en saamhorigheid te bereiken”
Tijdens het Klankkleur Festival 2024 spraken we met Koos van Megen, voorzitter van Fanfare Sint...
Bestuurssamenstelling per 1 januari 2025
In de Algemene Ledenvergadering van 2 november is de nieuwe bestuurssamenstelling van de LBM per...
Leer dirigeren (met korting)
In november 2024 start een nieuwe cursusreeks van de provinciale opleiding tot assistent-dirigent in Venlo,...